Marta Kosecka

adwokat

Prowadzę Kancelarię Adwokacką w Gdyni. Na co dzień doradzam przedsiębiorcom w zakresie szeroko pojętego prawa gospodarczego i handlowego, a także prawa pracy. Posiadam bogate doświadczenie w obsłudze podmiotów gospodarczych.
[Więcej >>>]

Współpraca Wzory i porady

Jak to w końcu jest z tym opodatkowaniem napiwków?

Marta Kosecka07 listopada 20177 komentarzy

Napiwki to jeden z najgorętszych tematów w gastronomii. Co jakiś czas przez różne gastronomiczne fora internetowe przetacza się dyskusja o tym, czy napiwki powinny być obowiązkowe czy też nie, czy podlegają opodatkowaniu czy wręcz przeciwnie.

Zdania zwykle są niezwykle podzielone.

Także ostatnio na jednej z grup gastronomicznych rozwinęła się ożywiona dyskusja na temat tego, w jaki sposób w poszczególnych restauracjach rozliczane są napiwki. Pojawiały się więc głosy, że są po prostu płacone bezpośrednio obsłudze i pracodawca nie na z  nimi nic wspólnego, ale także że są zbierane do wspólnej puli, a następnie dzielone pomiędzy pracowników, jedni pisali, że są obciążani podatkiem, inni że pracodawca wypłaca im napiwki i bierze podatki na siebie, a oni nie mają już nic więcej z tym wspólnego. Jak widać, ile ludzi, tyle zdań.

W Polsce w odróżnieniu od wielu innych krajów, takich jak na przykład Włochy czy Francja, standardowo do rachunku w restauracji nie dolicza się napiwków. Ale wiem też, że duża część z Was chciałaby ten zwyczaj zmienić. Ale czy to, że napiwki są standardowo doliczane do paragonu fiskalnego nie wpłynie w jakiś sposób na zasady ich opodatkowania? O tym poniżej.

Nie będę Wam pisała o tym czy napiwki powinny być czy też nie, bo to kwestia strategii oraz marketingu. Ale z napiwkami wiąże się co najmniej jedna kwestia prawnicza, która moim zdaniem wymaga wyjaśnienia.

Oczywiście, że podatki 🙂

Bo ja podatki bardzo lubię, o czym możecie przekonać się w artykułach o problematycznym opodatkowaniu kawy, obowiązywaniu obniżonej 5% stawki VAT czy słynnej już na blogu sprzedaży w zestawach. A i wpisy podatkowe są przez Was bardzo chętnie czytane.

Na pierwszy ogień pójdzie podatek VAT.

Czy zatem napiwek podlega opodatkowaniu podatkiem VAT? Odpowiem tak: jak to w podatkach bywa – to zależy.

A zależy od tego, czy napiwek stanowi opłatę za serwis, standardowo doliczaną w danej restauracji do rachunku, która stanowi osobną pozycję na paragonie fiskalnym czy też napiwek ma charakter zupełnie dobrowolnego świadczenia, które zadowolony z obsługi kelnerskiej Gość zostawia przy zapłacie rachunku.

W pierwszym przypadku, skoro napiwek stanowi osobną pozycję na paragonie kelnerskim, a więc jest elementem ceny, podlega on oczywiście opodatkowaniu podatkiem VAT na zasadach ogólnych.

Jeżeli zaś Twoi Goście zostawiają napiwek dla obsługi nie dlatego, że doliczasz im to do serwisu, ale dlatego, że chcą w ten sposób podziękować za miłą i dobrą obsługę, taki napiwek nie podlega opodatkowaniu podatkiem VAT.

Sytuacja z VAT-em wydaje się więc prosta i klarowna, a jak jest z podatkiem dochodowym?

Co do tego, że napiwki podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych wątpliwości nie ma chyba nikt. Jednak ze względu na formę wręczenia napiwku, może on stanowić przychód z różnych źródeł.

Jeżeli zatem:

  1. napiwki są otrzymywane poprzez płatności kartą płatniczą, są wrzucane do wspólnej puli i następnie dzielone w równych częściach na wszystkich współpracowników lub też stanowią opłatę serwisową doliczoną do rachunku, a pracodawca jako pośrednik uczestniczy w podziale tych środków – stanowią one przychód ze stosunku pracy, o którym mowa w art. 12 ust. 1 ustawy o PIT,
  2. napiwki są wręczane przez Gości bezpośrednio do rąk obsługi, a pracodawca w żaden sposób nie pośredniczy w podziale tych środków – nie mogą one zostać uznane za przychód ze stosunku pracy i są kwalifikowane jako przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 20 ust. 1 ustawy o PIT.

No dobrze, ale powiesz mi: „Jestem restauratorem, to nie mój problem, w jaki sposób moi pracownicy opodatkują sobie otrzymane napiwki”. Nie do końca tak jest. Również na Tobie jako pracodawcy ciążą określone obowiązki związane z prawidłowym rozliczeniem i opodatkowaniem napiwków. I tak:

  1. w przypadku napiwków zakwalifikowanych  jako przychód ze stosunku pracy, są one opodatkowane na takich samych zasadach jak wynagrodzenie – jako pracodawca masz obowiązek pobrania zaliczek i przekazywania pracownikom imiennych informacji PIT-11,
  2. w przypadku napiwków stanowiących przychody z innych źródeł – nie musisz pobierać podatku i wpłacać zaliczek, Twoim obowiązkiem jest jedynie wystawienie imiennej informacji PIT-8C o uzyskanych przez pracowników dochodach z innych źródeł (jeżeli napiwki w Twojej restauracji są ewidencjonowane, jeżeli natomiast napiwki wręczane bezpośrednio obsłudze nie są nigdzie spisywane, z powodu braku danych – nie będziesz mieć nawet fizycznej możliwości sporządzenia informacji PIT-8C).

Co więcej i co bardzo ważne – pamiętaj, że napiwki uznane za przychód ze stosunku pracy uwzględnia się w podstawie wymiaru składek na ZUS.

A co jeżeli jesteś kelnerem i też zaglądasz na bloga? Jakie są Twoje obowiązki?

Jeżeli w myśl powyższego napiwki stanowią dla Ciebie przychód ze stosunku pracy, obowiązek ich rozliczenia z fiskusem spada niejako na pracodawcę, a Ty nie musisz podejmować żadnych szczególnych czynności, jeżeli natomiast napiwki stanowią dla Ciebie przychody pochodzące z innych źródeł rozliczasz się sam, uwzględniając je w składanym rocznym zeznaniu podatkowym.

Takie są ogólne i aktualne zasady opodatkowania napiwków podatkiem VAT oraz podatkiem dochodowym w Polsce.

Podkreślam, że aktualne gdyż w podatkach nigdy nie wiadomo, kiedy interpretacja ulegnie zmianie 😉

PS. Mam nadzieję, że już zdążyliście odsłuchać moje i Kacpra Skoczylasa rozmowy na tematy prawne w gastronomii. Jeżeli nie, w dalszym ciągu gorąco Cię do tego zachęcam – myślę, że to nie będzie zmarnowany czas! 🙂

Jeżeli chcesz skorzystać z pomocy prawnej, zapraszam Cię do kontaktu:

tel.: 507 025 782e-mail: kontakt@adwokatkosecka.pl

{ 7 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Beata 4 czerwca, 2018 o 15:33

Dzień dobry, dziękuję za ten wpis o napiwkach 🙂 Rozwiał kilka moich wątpliwości. Nurtuje mnie jeszcze jedno jaką stawką podatku ma być opodatkowany napiwek, który stanowi opłatę za serwis, standardowo doliczany w danej restauracji do rachunku np. 10 % wartości rachunku przy stoliku od 10 osób? I jeszcze jedno jeżeli ja opłacam z tego napiwku VAT i podatek dochodowy to ile mam przekazać do przychodu pracownika z tyt. tego napiwku ? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Beata Dobrzańska

Odpowiedz

Marta Kosecka 30 października, 2018 o 16:05

Dzień dobry Pani Beato,
przepraszam, że dopiero odpowiadam, ale gdzieś umknął mi wcześniej ten komentarz.

Odnośnie stawki – w mojej ocenie powinna to być stawka właściwa dla danej usługi,w tym wypadku usług gastronomicznej. Co do przychodu pracownika – powinno to być liczone na zasadach analogicznych do pozostałych przychodów pracownika ze stosunku pracy (przy czym VAT oczywiście odpada).

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Kasia 12 grudnia, 2019 o 01:10

Dzień dobry, chciałam dopytać o kilka rzeczy dotyczących konkretnych stawek VAT. Co to znaczy „właściwa dla danej usługi”? Jeśli na paragonie widnieje pozycja Napiwek (lub Usługa gastronomiczna), to stawka VAT wynosi 23%, 8% czy 5%? I Jeszcze inna sytuacja – paragon jest wystawiony na kwotę 100 zł. Klient chce zapłacić kartą 110 zł, z czego 10 zł to napiwek. Czy pracodawca musi te 10 zł nabić na kasę i opodatkować VATem? Serdecznie Pozdrawiam, Kasia

Odpowiedz

Jacek 3 marca, 2019 o 18:16

Dzień dobry,
Czy serwis kelnerski nabity na kasę i widniejący na paragonie (lub fakturze) jako serwis jest traktowany jako przychód restauracji od którego trzeba zapłacić podatek dochodowy?
Czy staje się kwotą brutto dla pracownika w momencie odjęcia VAT ?

Odpowiedz

Marta Kosecka 4 marca, 2019 o 12:34

Dzień dobry Panie Jacku,
dziękuję za Pana komentarz. Sądzę, że odpowiedź na Pana pytania, znajduje się w treści wpisu 🙂

Jeżeli miałby Pan jakieś dodatkowe pytania bądź wątpliwości, zapraszam do kontaktu na kontakt@adwokatkosecka.pl

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Justyna 23 marca, 2019 o 01:19

A jak to jest procentowo? Znam firmę w której napiwki płacone kartą są wypłacane pracownikom tylko w 50%. Np: rachunek 90 zł, gość chce zostawić 10 zł tipa, kelner nabija na terminal 100 zł, a finalnie dostaje 5 zł. Czy jest to możliwe?

Odpowiedz

Marta Kosecka 28 marca, 2019 o 10:36

Pani Justyno,
dziękuję za Pani komentarz.

Żeby móc się do tego odnieść, musiałybyśmy wiedzieć, z jakiego powodu tak się dzieje? Czy pracodawca twierdzi, że reszta to podatki i dlatego nie wypłaca reszty (wówczas byłaby to zła praktyka, gdyż podatki „nie zjedzą” tych 50%) czy ma na to jakieś inne wytłumaczenie (być może przykładowo po prostu 50% jest wypłacane pracownikowi bezpośrednio, zaś 50% trafia do wspólnej puli i dopiero potem jest rozdzielane ponownie – znam takie przypadki) czy też nie tłumaczy się w ogóle. Także możliwe jest zarówno, że to prawidłowa praktyka, jak i nieprawidłowa, musiałybyśmy mieć po prostu więcej informacji.

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wyrażając swoją opinię w powyższym formularzu wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Kancelaria Adwokacka Adwokat Marta Kosecka Twoich danych osobowych w celach ekspozycji treści komentarza zgodnie z zasadami ochrony danych osobowych wyrażonymi w Polityce Prywatności

Administratorem danych osobowych jest Kancelaria Adwokacka Adwokat Marta Kosecka z siedzibą w Gdyni.

Kontakt z Administratorem jest możliwy pod adresem kontakt@adwokatkosecka.pl.

Pozostałe informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych w tym w szczególności prawo dostępu, aktualizacji tych danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie znajdują się w tutejszej Polityce Prywatności. W sprawach spornych przysługuje Tobie prawo wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: