Długo zastanawiałam się o czym ma być ten pierwszy post. Mam całą listę pomysłów na kolejne posty, ale na temat tego pierwszego jakoś nie mogłam zdecydować 😉
Po długim namyśle postanowiłam poruszyć temat, który nie tylko nie we wszystkich punktach gastronomicznych znalazł już zastosowanie, ale co którego dość szeroka grupa przedsiębiorców z branży w ogóle nie ma świadomości ciążących na nich obowiązków.
Mam tu na myśli oczywiście obowiązek podawania pełnego składu potraw wraz z wyróżnionymi w nim alergenami.
No dobrze, słysząc o takim obowiązku z pewnością już na wstępie zapytasz, w jaki sposób prawidłowo zrealizować ten obowiązek.
Już Ci odpowiadam! Po pierwsze – informacja o produktach i alergenach musi być udostępniona Gościom w formie pisemnej. Obsługa może oczywiście przy składaniu zamówienia informować o składzie i alergenach, co więcej – zawsze pewnie będzie to mile widziane! 🙂 Ale takie ustne informowanie nie zastąpi pisemnego wykazu.
Co ważne musisz pamiętać, że substancje lub produkty powodujące alergię powinny być wyróżnione na tle reszty wykazu składników – możemy to zrobić za pomocą czcionki, zastosowania innego stylu lub użycia innego koloru tła.
Możesz wprowadzić te informacje bezpośrednio do karty, możesz również przygotować osobną kartę z wykazem alergenów – niemniej zawsze Gość powinien otrzymywać taki wykaz łącznie z menu – nie powinien być zmuszony o jego dopominanie się u obsługi. Modne stało się w kartach menu oznaczanie alergenów za pomocą ikon.
Wykaz substancji lub alergenów stanowi załącznik nr II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011. Obejmuje on 14 pozycji – m. in. zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby orzeszki ziemne oraz migdały, orzechy laskowe, włoskie czy pistacje, a także produkty pochodne tych produktów.
No dobrze, a teraz jedno zdanie o konsekwencjach niezastosowania się do obowiązujących przepisów. Inspekcja handlowa ma bowiem możliwość dokonania kontroli w prowadzonym przez Ciebie punkcie gastronomicznym, a w przypadku dowiedzenia, że nie stosujesz się do nałożonych na Ciebie obowiązków – ukarania Cię karą pieniężną.
Co prawda, kontrolerzy w pierwszym kroku zazwyczaj kończą na upomnieniu, nie nakładając na przedsiębiorcę kary pieniężnej, ale wydaje się, że zastosowanie się do powyższego obowiązku wszystkim wyjdzie na dobre, zarówno tobie Drogi Restauratorze, jak i Twoim Gościom – alergie to plaga naszych czasów. Nie znając dokładnego składu potraw i występujących w nim alergenów naprawdę wielu Gości stoi przed trudnym wyborem zamówienia dania z menu.
Starałam się powyżej zwrócić Twoją uwagę na najważniejsze aspekty obowiązku podawania składu potraw oraz występujących w nim alergenów. Temat ten jest oczywiście o wiele szerszy i zapewne jeszcze wielokrotnie będę na tym blogu do niego wracała! 🙂
{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }