Witam Cię serdecznie pierwszego dnia wiosny! 🙂
Jeżeli prowadzisz już swoją gastronomię, pewnie słyszałeś o tajemniczo brzmiącej umowie DDD. Jeżeli jesteś dopiero na etapie planów lub otwierania restauracji, również powinieneś dowiedzieć się co oznacza ten enigmatyczny skrót.
Dezynfekcja, czyli zabieg mający na celu zniszczenie mikroorganizmów chorobotwórczych, takich jak bakterie, wirusy czy grzyby.
Dezynsekcja, czyli zwalczanie szkodliwych owadów latających i biegających, przykładowo – karaluchów, pluskiew, komarów.
Deratyzacja, czyli zabiegi mające na celu zwalczanie gryzoni, takich jak myszy i szczury.
Każdy punkt gastronomiczny powinien posiadać procedury określające sposoby monitorowania i zwalczania szkodników wymienione powyżej. Zasady te możesz ustalić i kontrolować sam, możesz zlecić to zadanie Twoim pracownikom.
Nie jest zatem tak, jak można przeczytać na licznych stronach www, zwłaszcza reklamujących usługi w zakresie DDD, że każda gastronomia – mała czy duża, musi mieć podpisaną umowę DDD ze specjalistycznym podmiotem zajmującym się tego typu usługami.
Ale uwaga!!! Mimo iż nie jest to bezwzględnie wymagane, dobrze byłoby co kilka miesięcy skorzystać jednak z usług przedsiębiorstw zajmujących się DDD.
Po pierwsze, będziesz miał pewność, że w Twoim lokalu nie czają się żadne szkodniki.
Po drugie, specjalistyczny podmiot daje Ci gwarancję, że takich szkodników nie będzie, Ty zaś masz podwójną pewność – bo gdyby się jednak pojawiły, możesz kierować swoje zastrzeżenia, do przedsiębiorcy, który udzielił takiej gwarancji.
Po trzecie wreszcie, zaoszczędzi to cenny czas Twój i Twoich pracowników 🙂
{ 2 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }
Specjalistyczna firma DDD dysponująca biologiem terenowym zna się ponadto na rozpoznawania gatunków szkodników i skutecznych metodach ich zwalczania.
Na co dzień spotykamy się z trendem, że brak dokumentów dot. prowadzenia stałego monitorowania szkodników i ich zwalczania mocno ogranicza możliwości firm cateringowych, a także często zmniejsza grono klientów.