Marta Kosecka

adwokat

Prowadzę Kancelarię Adwokacką w Gdyni. Na co dzień doradzam przedsiębiorcom w zakresie szeroko pojętego prawa gospodarczego i handlowego, a także prawa pracy. Posiadam bogate doświadczenie w obsłudze podmiotów gospodarczych.
[Więcej >>>]

Współpraca Wzory i porady

Ubezpieczenie jako zabezpieczenie [WYWIAD]

Marta Kosecka08 czerwca 2017Komentarze (0)

Pamiętasz artykuł sprzed dwóch tygodni na temat zatrucia pokarmowego i zasądzenia na rzecz Klientów restauracji dość dużego odszkodowania? Pomyślałam sobie, że idealnym dopełnieniem tego wpisu będzie wskazanie Ci, w jaki sposób możesz się zabezpieczyć przed ponoszeniem wysokich kosztów takiego zdarzenia.

Dlatego też chciałabym poruszyć temat ubezpieczenia restauracji i innych punktów gastronomicznych. Posiadanie odpowiedniego zakresu ubezpieczenia jest bowiem niezwykle ważne przy prowadzeniu tego typu działalności gospodarczej.

Już na poczekaniu, bez głębszego zastanowienia można wymienić co najmniej kilka ryzyk związanych z prowadzeniem restauracji – zalanie, kradzieże, wypadki przy pracy czy też opisywane ostatnio zatrucie pokarmowe.

W tym miejscu mam jednak dla Ciebie jeszcze jedną niespodziankę! 🙂

Otóż pomyślałam sobie, że oddam tym razem głos specjalistce w dziedzinie ubezpieczeń.

Zatem specjalnie dla Was, na pytanie o to zakup jakich rodzajów ubezpieczeń masz do wyboru jako właściciel restauracji, a przede wszystkim wykup ubezpieczeń od jakich ryzyk jest polecany przy tym rodzaju działalności, odpowiada dzisiaj wieloletni pośrednik ubezpieczeniowy, Pani Jolanta Kołodziejczyk:

Każdy właściciel restauracji powinien mieć ubezpieczenie od następujących rodzajów ryzyk:

  1. ubezpieczenie restauracji od ognia i innych zdarzeń losowych – typu zalanie, powódź, deszcz, przepięcie, huragan; warto byłoby rozszerzyć zakres ubezpieczenia o ochronę na wypadek rozmrożenia produktów,
  2. ubezpieczenie szyb oraz ubezpieczenie restauracji od kradzieży i wandalizmu,
  3. ubezpieczenie NNW pracowników – płacone przeważnie jako ubezpieczenie grupowe, z szerokim zakresem zdarzeń ubezpieczeniowych,
  4. ubezpieczenie OC działalności gospodarczej.

Bardzo ważne jest posiadanie ubezpieczenia OC prowadzonej działalności gastronomicznej, które obejmuje ubezpieczenie szkód w mieniu i na osobie, przy czym zaleca się, aby do podstawowego zakresu ubezpieczenia OC wykupić niektóre klauzule dodatkowe – przykładowo:

  • odpowiedzialność za produkt – w tym zakresie mieści się słynne już na tym blogu zatrucie pokarmowe 😉
  • odpowiedzialność za szkody w mieniu pozostającym w pieczy restauracji – czyli wtedy, kiedy mamy szatnię,
  • odpowiedzialność cywilna pracodawcy – przydatna zwłaszcza w sytuacjach, w których pracownik ma wypadek przy pracy i występuje z roszczeniem o wypłatę odszkodowania na drodze postępowania cywilnego bądź też gdy taki pracownik umrze a uznania swoich roszczeń dochodzą jego spadkobiercy.

Dodam jeszcze, że wysokość składki ubezpieczeniowej przeważnie zależy od obrotów osiąganych przez daną restaurację.

Jaki z tego wniosek?

Każda restauracja, każdy pub, każda kawiarnia ale także każdy food truck powinien być dobrze ubezpieczony! Uwierz nam! Czasem tak lubimy narzekać, że tylko płacimy składkę i płacimy i tak naprawdę to na tym tracimy. OK. Zgadzam się – sama tak czasem mam.. hahaha 🙂

Ale co będzie jak restauracja – oby nigdy Cię to nie dotyczyło! – spłonie. Albo zostanie zalana w trakcie powodzi? A co jeżeli  dojdzie do kradzieży z włamaniem i jej wyposażenie w większości ulegnie splądrowaniu – słowem – kiedy straty będą liczone w setkach tysięcy złotych?

Rzecz jasna wymienione powyżej ryzyka i rodzaje ubezpieczeń stanowią tylko ogólną informację o ubezpieczeniach, a każde z towarzystw ubezpieczeniowych oferuje własne produkty, które mogą się różnić nieco między sobą, ale sądzę, że warto znać te podstawowe zasady, o których wspominamy powyżej. I to zarówno wtedy, gdy dopiero zamierzasz ubezpieczyć swoją restaurację, jak i wtedy gdy korzystasz już z oferty któregoś z ubezpieczycieli.

Mam nadzieję, że powyższe informacje okażą się dla Ciebie przydatne, a wspólna praca moja i Pani Joli zaowocowała ciekawym dla Ciebie wpisem! 🙂

PS. Tak przy okazji – pamiętaj również o ubezpieczeniach zawierając niektóre umowy w ramach prowadzonej działalności, takie jak umowy o roboty budowlane. Jeżeli bowiem Pan Kafelkarz – delikatnie mówiąc – nie popisze się z wykonaniem roboty, a będzie objęty ubezpieczeniem OC – znacznie ułatwi Ci do dochodzenie od takiego delikwenta należnego odszkodowania.

Jeżeli chcesz skorzystać z pomocy prawnej, zapraszam Cię do kontaktu:

tel.: 507 025 782e-mail: kontakt@adwokatkosecka.pl

{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }

Dodaj komentarz

Wyrażając swoją opinię w powyższym formularzu wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Kancelaria Adwokacka Adwokat Marta Kosecka Twoich danych osobowych w celach ekspozycji treści komentarza zgodnie z zasadami ochrony danych osobowych wyrażonymi w Polityce Prywatności

Administratorem danych osobowych jest Kancelaria Adwokacka Adwokat Marta Kosecka z siedzibą w Gdyni.

Kontakt z Administratorem jest możliwy pod adresem kontakt@adwokatkosecka.pl.

Pozostałe informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych w tym w szczególności prawo dostępu, aktualizacji tych danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie znajdują się w tutejszej Polityce Prywatności. W sprawach spornych przysługuje Tobie prawo wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: