Marta Kosecka

adwokat

Prowadzę Kancelarię Adwokacką w Gdyni. Na co dzień doradzam przedsiębiorcom w zakresie szeroko pojętego prawa gospodarczego i handlowego, a także prawa pracy. Posiadam bogate doświadczenie w obsłudze podmiotów gospodarczych.
[Więcej >>>]

Współpraca Wzory i porady

Zabójcze pistacje.

Marta Kosecka25 marca 20172 komentarze

W poście o obowiązku podawania składu potraw wspominałam Ci, że wykaz substancji i alergenów, które powinny być zamieszczone w menu w opisie dania zawierającego dany alergen można znaleźć w załączniku nr II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011.

Przyjrzyjmy się zatem bliżej liście umieszczonych tam 14 alergenów.

Wyliczenie rozpoczynają zboża zawierające gluten (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, a także ich odmiany hybrydowe).

W dalszej kolejności wymienia się skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne (arachidowe), soję, mleko, orzechy (a więc migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz orzechy Queensland), seler, gorczycę, nasiona sezamu oraz dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Listę zamykają łubin oraz mięczaki.

Dodatkowo, za alergeny uważane są również produkty pochodne wyżej wymienionych składników. Produkty pochodne, a więc produkty powstałe po dalszym przetworzeniu produktów pierwotnych. Przykładowo – produktem pochodnym mleka będzie masło oraz maślanka.

Jeżeli się zastanawiasz, którą nazwę alergennego podać w składzie potraw – czy ma to być gluten czy też konkretne zboże, już Ci odpowiadam – powinna to być nazwa konkretnego zboża.

Co ważne, kluczowe jest tutaj również stosowanie odpowiednich praktyk higienicznych w Twojej kuchni. Pamiętajmy, że mąka strasznie pyli, a grill na którym smażymy rybę musi zostać dokładnie oczyszczony zanim zaczniemy smażyć na nim mięso dla osoby na ryby uczulonej.

PS. Wiesz, że w Polsce najczęściej objawy alergiczne wywoływane są przez białka jaja, mleko, białka pszenicy oraz ryby?

 

Jeżeli chcesz skorzystać z pomocy prawnej, zapraszam Cię do kontaktu:

tel.: 507 025 782e-mail: kontakt@adwokatkosecka.pl

{ 2 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Gosia 6 września, 2018 o 20:01

Dzień dobry. Czy mogłabym prosić o podstawę prawną tych regulacji? I czy jest obowiązek podawania gramatury posiłków (+podstawa prawna)? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz

Marta Kosecka 17 września, 2018 o 14:08

Dzień dobry,
oczywiście. W zakresie alergenów jest to § 19 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 roku, poz. 29), zaś w zakresie gramatury potraw – § 9 rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 9 grudnia 2015 roku w sprawie uwidaczniania cen towarów i usług (Dz. U. z 2015 roku, poz. 2121).

Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wyrażając swoją opinię w powyższym formularzu wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Kancelaria Adwokacka Adwokat Marta Kosecka Twoich danych osobowych w celach ekspozycji treści komentarza zgodnie z zasadami ochrony danych osobowych wyrażonymi w Polityce Prywatności

Administratorem danych osobowych jest Kancelaria Adwokacka Adwokat Marta Kosecka z siedzibą w Gdyni.

Kontakt z Administratorem jest możliwy pod adresem kontakt@adwokatkosecka.pl.

Pozostałe informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych w tym w szczególności prawo dostępu, aktualizacji tych danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie znajdują się w tutejszej Polityce Prywatności. W sprawach spornych przysługuje Tobie prawo wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: