Marta Kosecka

adwokat

Prowadzę Kancelarię Adwokacką w Gdyni. Na co dzień doradzam przedsiębiorcom w zakresie szeroko pojętego prawa gospodarczego i handlowego, a także prawa pracy. Posiadam bogate doświadczenie w obsłudze podmiotów gospodarczych.
[Więcej >>>]

Współpraca Wzory i porady

Książeczka sanepidowska – czy naprawdę nadal jest potrzebna Tobie i Twoim pracownikom?

Marta Kosecka30 marca 20176 komentarzy

Zanim przejdę do tematu, chciałabym opowiedzieć Ci krótką historyjkę.

Otóż jadąc dzisiaj rano pociągiem SKM z Gdyni do Wejherowa, usłyszałam jak siedząca naprzeciwko mnie kobieta mówi do telefonu:

„Dzień dobry, ja w sprawie książeczki sanepidowskiej (…)”

Nie mogłam niestety usłyszeć, co odpowiedział głos w słuchawce.

No dobrze, a co powinien odpowiedzieć?

Mimo iż w powszechnej opinii to właśnie posiadanie aktualnej książeczki sanepidowskiej w dalszym ciągu stanowi warunek konieczny do tego, aby móc podjąć pracę w gastronomii, już od stycznia 2012 roku książeczka ta nie jest uznawana za dokument potwierdzający brak przeciwwskazań do pracy z żywnością.

W aktualnym stanie prawnym, dla Ciebie jako nawiązującego współpracę z osobą, która ma pracować z żywnością jedynym wiążącym dokumentem jest bowiem orzeczenie lekarskie o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej przez inne osoby.

Czekamy co prawda, już od 2012 (!) roku, na wydanie nowego rozporządzenia Ministra Zdrowia w przedmiocie obowiązkowych badań sanitarno-epidemiologicznych, które między innymi ma określać sposób dokumentowania tych badań, ale jak można się dowiedzieć z wypowiedzi pracowników Ministerstwa Zdrowia, w nowym rozporządzeniu nie jest przewidziany powrót do książeczek sanepidowskich.

Pisząc ten artykuł aż spojrzałam z ciekawości, projekt tego rozporządzenia od 2014 roku wisi na stronach Rządowego Centrum Legislacji.

Kluczową zatem dla Ciebie informacją oraz wskazówką jest to, abyś pisząc ogłoszenie o poszukiwaniu (współ)pracownika pamiętał o tym, że obecnie nie istnieje już wymóg posiadania książeczki sanepidowskiej.

To również na Tobie, jako pracodawcy bądź zlecającym (jeżeli współpracujecie na podstawie umowy cywilnoprawnej), ciąży obowiązek przechowywania orzeczeń lekarskich wydanych dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Co ważne, jeżeli praca jest świadczona w innym miejscu niż siedziba pracodawcy, kopie takich orzeczeń powinny znajdować się tam, gdzie faktycznie dane osoby wykonują czynności związane ze stycznością z jedzeniem.

Przykładowo, jeżeli masz siedzibę swojej restauracji na gdańskiej starówce, ale latem otwierasz dodatkowy, sezonowy punkt gastronomiczny nad samym morzem, to tam powinny znajdować się kopie orzeczeń osób, które w tym właśnie punkcie przygotowują jedzenie.

***

Tymczasem w języku potocznym pojęcie książeczki sanepidowskiej ma się bardzo dobrze i stan ten trwał będzie zapewne jeszcze przez kilka ładnych lat..

Ostatecznie jednak, niezależnie od nazewnictwa i tak każdy wie, że tak naprawdę chodzi tutaj o brak przeciwwskazań zdrowotnych do pracy w gastronomii 🙂

 

 

Jeżeli chcesz skorzystać z pomocy prawnej, zapraszam Cię do kontaktu:

tel.: 507 025 782e-mail: kontakt@adwokatkosecka.pl

{ 6 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

JB 30 marca, 2017 o 18:33

Nie dalej jak w zeszłym miesiącu miałam w 2 punktach kontrolę z PSSE i co było na wejściu? Poproszę do wglądu książeczki wszystkich co mają kontakt obróbka FF. I co z tego że jedna kontrola dotyczyła obiektun a druga żywieniowki… Prawo każdy interpretuje pod siebie.

Odpowiedz

Karolina 1 kwietnia, 2017 o 08:06

Ja podobnie kilka miesięcy temu …

Odpowiedz

Marta Kosecka 2 kwietnia, 2017 o 22:28

Dziękuję za komentarze!
Niestety, zdaję sobie z tego sprawę, dlatego tym bardziej ważne jest, aby o tym pisać i mówić.
Choć to więcej niż denerwujące, gdy Sanepid, który sam powinien edukować w zakresie obowiązujących przepisów, wykazuje się nieznajomością prawa.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Mirosław 7 listopada, 2018 o 14:34

Witam,
a czy takie zaświadczenie o braku przeciwwskazań do pracy w gastronomii wystawia lekarz rodzinny czy może to musi być jakiś specjalista?

Odpowiedz

Marta Kosecka 12 listopada, 2018 o 17:35

Panie Mirosławie,
przepisy ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń (…) może są nieco niefortunnie sformułowane, sugerując że jest to obojętne, który z lekarzy wystawi takie zaświadczenie, jednak w mojej ocenie, a także w ocenie Sanepidu oraz innych osób zajmujących się tą tematyką (nie spotkałam się w zasadzie z odmiennym stanowiskiem), musi to być lekarz medycyny pracy.

Wynika to z interpretacji przepisów ustawy o służbie medycyny pracy.

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Kasia 23 września, 2019 o 19:38

Dzień dobry, planuję założyć działalność gospodarczą, która będzie zajmowała się przetwórstwem owoców i warzyw. W skrócie chcę robić i sprzedawać słoiczki z własnych warzyw i owoców. Chciałabym robić to w swojej kuchni, jednak usłyszałam w Sanepidzie, że rozwiązanie domowej kuchni wchodzi w grę tylko jeśli nie będę z niej korzystała osobiście (może służyć tylko do celów działalności). Jak zatem mam rozumieć prowadzenie domowej kuchni? Czy mogę coś zrobić, aby korzystać z niej prywatnie oraz do celów działalności? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wyrażając swoją opinię w powyższym formularzu wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Kancelaria Adwokacka Adwokat Marta Kosecka Twoich danych osobowych w celach ekspozycji treści komentarza zgodnie z zasadami ochrony danych osobowych wyrażonymi w Polityce Prywatności

Administratorem danych osobowych jest Kancelaria Adwokacka Adwokat Marta Kosecka z siedzibą w Gdyni.

Kontakt z Administratorem jest możliwy pod adresem kontakt@adwokatkosecka.pl.

Pozostałe informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych w tym w szczególności prawo dostępu, aktualizacji tych danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie znajdują się w tutejszej Polityce Prywatności. W sprawach spornych przysługuje Tobie prawo wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: